Musikalske Trædesten (nyudgivelse december 2024)
Ni sange med tekster af Jens Raahauge, melodier af Finn Holst og illustrationer af Dorte Karrebæk. De ni sange er udfoldet i et undervisningsmateriale for klassesammenspil for anden til fjerde klasse af Finn Holst.

Sangene er skrevet med en spredning fra begyndende sammenspil i de mindste klasser til klassesammenspil op til mellemtrinnet. Udgangspunktet er sammenspil i klassen og med klassen, rettet mod at alle elever i klassen kan deltage og deltage sammen.
Med en hermeneutisk didaktisk tilgang tager jeg udgangspunkt i musikalske meningsfulde helheder i form af musikalske trædesten.
Materialet lægger op til at tage små skridt ad gangen i en progression af de musikalsketrædesten, og at at eleverne derigennem får gode oplevelser og erfaringer med musik.

Konceptet tager afsæt i en særlig form for musikalske læreprocesser som jeg i min bog om musikdidaktik fra 2022 (Hans Reitzels Forlag) omtaler som ’intuitiv læring’ og ’kollaborativ afstemning’. Det er en form for læreprocesser, som opstår i det musikalske fællesskab, hvor eleverne gennem den musikalske interaktion lærer noget, som de selv er en del af at sætte i værk. Se også
websiden om konceptet og den overraskende hemmelighed om synkronisering.

Stacks Image 537

Undervisningsmaterialet består af et undervisningsforløb for hver af de ni sange. Hvert undervisningsforløb er bygget op med en detaljeret trin for trin beskrivelse. Materialet er tilrettelagt for et instrumentarium med stompinstrumenter, boomwhackers, xylofon og en nyudviklet version af blokfløjten (recorder plus) mm.

Det digitale materiale består af 'bogen' som sådan, de ni sang, konceptet, og en side med undervisningsmaterialet for hver af de ni sange.

udgivelsens webside på resonare.dk, kan man finde undervisningsmaterialet med bogen i pdf format og ressourcesider med backing- og øvetracks mm. Materialet er udgivet som Open Access, og underlagt de almindelig regler for kopiering mm.



Grundbog i musikdidaktik

Musikdidaktik - Mellem fag og didaktik
Finn Holst, 2022
169 sider
Fås også som e-bog
Serie: Lærerbiblioteket
Hans Reitzels Forlag
ISBN: 9788741265209

På relativt få sider får læseren stof til eftertanke, og trods sit ringe omfang, skal man afsætte god tid, hvis man vil igennem bogen. Det er ikke en letlæst pamflet man får her. Men den er tiden værd . Anmeldelse - Folkeskolen
"Tankevækkende og interessant bog,… velskrevet, overskuelig…" Lektørudtalelse

Bogen kan købes her hos Hans Reitzels Forlag

En dialogisk musikdidaktik
I perioden fra 1960 og fremefter udviklede man i Danmark didaktikken på den daværende Danmarks Lærerhøjskole, senere DPU (Danmarks Pædagogiske Universitet). Didaktikken skulle bidrage til en modernisering af undervisningens grundlag, som hidtil havde været præget af metodik (undervisningslære). Læreren skulle imidlertid også kunne træffe begrundede valg. Den didaktiske udvikling kan også ses som en reaktion på den daværende målstyringsbølge med didaktikkens fokus på mål/middel og en teknokratisering af undervisningen.
Det er i denne ramme, at musikdidaktik for den almene skole (folkeskolen) blev udviklet i Danmark, med Frede V. Nielsen som central skikkelse fra 1970 og fremefter med vægt på undervisningens begrundelses- og indholdsspørgsmål.
I 0’erne trækker endnu en målstyringsbølge ind over skolen, som topper med skolereformen i 2014 og så småt ebber ud omkring 2018. Vi står nu i en situation, der på mange måder ligner den i 1970’erne.
I dette perspektiv sætter jeg nu fokus på udvikling af en
dialogisk tænkning i musik og musikdidaktik og spørgsmålet om bedre muligheder for alle, for aktiv deltagelse i og glæde ved musik. 



Klassesammenspil.
Finn Holst 2023

Klassesammenspil handler om:
-
at spille. Det handler om at lære gennem at ’at gøre musik’ - at musicere, og skabe gode erfaringer med musik.
-
at spille sammen. Det handler om ‘at gøre musik’ i fællesskab – fælles musiceren.
-
at spille sammen i klassen. Hele klassen spiller sammen og vi spiller sammen med udgangspunkt i klassen.

Materialet er bygget op skridt for skridt med
trædesten for at understøtte en tilgang, hvor alle elever kan deltage.

Der er lagt vægt på at alle elever gennem gode oplevelser med musik erhverver sig musikalske erfaringer med glæde, fællesskab, mening og mestring.

DANSK SANG
ISBN 978-87-7178-214-1


Køb bogen her: DANSK SANG




Kulturskolen som inkluderende kraft – perspektiver fra forskning til forandring

En forskningsantologi med høy relevans for alle som interesserer seg for kulturskole og mangfold er nettopp utgitt. Fjorten skandinaviske ph.d.-studenter og forskere samt en amerikansk forsker har bidratt til antologien, som ifølge hovedredaktør Anders Rønningen skal være svært godt egnet som kunnskapsgrunnlag for utviklingsarbeid i kulturskoler og kommuner.
Se på Kulturskolerådets webside (Norge)


En forskningsantologi med høy relevans for alle som interesserer seg for kulturskole og mangfold er nettopp utgitt. Fjorten skandinaviske ph.d.-studenter og forskere samt en amerikansk forsker har bidratt til antologien, som ifølge hovedredaktør Anders Rønningen skal være svært godt egnet som kunnskapsgrunnlag for utviklingsarbeid i kulturskoler og kommuner.
Se på Kulturskolerådets webside (Norge)
Hent bogen her.

Kapitel 3: Hvad er det for en musikskolepraksis der kunne give mulighed for deltagelse for alle (F. Holst).

Stacks Image 459


Kulturskolerelatert forskning i Norden - en oversikt

Norsk Kulturskoleråd, Statens Kulturråd Sverige 2019
Anders Rønningen (red.), Cecilia Jeppsson, Adriana di Lorenzo Tillborg,
Hanna Backer Johnsen, Finn Holst.

Kulturskolefeltet har i lang tid ønsket en oversikt over forskning på kulturskole.
Norsk kultur skoleråd ønsket å legge til rette for en kunnskapsoversikt (review) over kulturskolerelatert forskning i Norge, det vil si en systematisert fortegnelse over all forskningslitteratur der kulturskole er forskningsobjekt samt fagrelevant forskning der kulturskole er eksplisitt omtalt.

Formålet skulle være å få en oversikt over kulturskolen som forskningsfelt og gjøre eksisterende forskning kjent og lettere tilgjengelig for både forskere og praksisfeltet.


Prosjektet ble igangsatt av Norsk kulturskoleråd sent i 2017, og endret seg noe gjennom året 2018 da det ble klart at det ville være mer hensiktsmessig å se på kulturskoleforskning i et nordisk perspektiv. Samme år lyktes å samle en arbeidsgruppe med representanter også fra Sverige, Finland og Danmark. Det nyopprettede svenske Kulturskolecentrum (sorterer under Kulturrådet i Sverige), hadde sammenfallende interesser om en slik kunnskapsoversikt, og har bidratt økonomisk til prosjektet.

Prosjektgruppen har definert oppgaven som ligger bak denne rapporten til å være følgende: Å fremskaffe, kartlegge, systematisere, og tilgjengeliggjøre forskningslitteratur fra hele Norden der kulturskole er forskningsobjekt eller der kulturskole er eksplisitt adressert. Vi har tatt med fagfellevurderte artikler og alle vitenskapelige publikasjoner, doktorgradsavhandlinger, forskningsrapporter samt masteroppgaver og fagartikler.

Vi har vært mest opptatt av nyere forskning, men har i prinsippet ikke satt noen grense bakover i tid for hva som er relevant. Rapporten forholder seg til Sverige, Norge, Danmark og Finland, og er skrevet på norsk, svensk og dansk.

Se rapporten her



Musik og Værdi. Et udviklingsprojekt mellem Egedal Musikskole, Distriktsskole Ølstykke og Distriktsskole Ganløse.

Samarbejdsprojektet i Egedal Kommune bidrager som udviklingsprojekt til undervisningspraksis i samarbejdsfeltet mellem musikskole og folkeskole med henblik på en almen instrument og ensembleundervisning.
En central pointe fra undersøgelsen er at børnene oplever, at undervisningen og fællesskabet giver dem stor glæde ved musikken og fællesskabet omkring den. De er motiverede og føler virkelig, at de lærer noget. Børn oplever både glæde og lærer noget, når de bliver undervist i musik på nye måder.

Undersøgelsen er gennemført med støtte fra Statens Kunstfond, som dermed har muliggjort dette arbejde.


Link til Egedal-rapporten 'Musik og Værdi' (Dansk version)

Link til Egedal-rapporten ' The Value of Music' (Engelsk version)


Kortlægning af forskning i effekten af børn og unges møde med kunsten.

Effekt - kvalitet - værdi.


Rapporten tager afsæt i området Arts Education og beskriver for det første en udvikling fra et ensidigt kvantitativt paradigme med fokus på kunstens effekt (som i vid udstrækning ér dokumenteret), til inddragelse af en kvalitativ tilgang. Dette ses nok mest tydeligt i metaforskningen på musikområdet (Hallam 2015), hvor der er en stærk forskningstradition.
Vi kan tale om en bevægelse fra ’effect’ til ’quality’ - hvad er det for kvalitative spørgsmål vi har med at gøre (ikke der ikke bare det at man gør det, men også måden at man gør det på). Arts Education er ikke en automatik, som det at sluge en tablet.

Link til rapporten
At kunsten har en række transfereffekter ("bi-virkninger") er påvist, men kan ikke (eller burde ikke) tjene som en præmis for hvad der er kvalitet og hvordan man udvikler kvalitet. Her peger pilen så videre til spørgsmålet om betydning og værdi (Value). Værdi forstås her som værdi for hvem og i hvilken kontekst.

Rapporten beskriver hermed en udvikling fra måling af ’impact’ og ’effect’ af kunst/kultur i et kvantitativt naturvidenskabeligt paradigme som transfer-effekter til en undersøgelse af ’value’ som værdi og betydning, hvor det er afgørende at genetablere betydningen af førstehåndserfaring, som et centralt forhold i undersøgelsen af værdien af kunst og kultur.
Vi kan hermed samlet set tale om en bevægelse fra ’effect’ over ’quality’ til ’value’.


Læs mere i rapporten: Kortlægning af forskning i effekten af børn og unges møde med kunsten.



Kunstfondens side: Forskningsprojektet
BØRN OG UNGES MØDE MED KUNST
som Kortlægningsrapporten er del af.

Stacks Image 88
Mere Musik til Byens Børn.



Slutrapporten:
Mere Musik til Byens Børn. Slutrapport 2018

VIDEO
Børne og Ungdomsforvaltningen KK har lavet en præsentationsvideo Se den her.
Stacks Image 189
Stacks Image 192
Stacks Image 195
Stacks Image 198
Stacks Image 201
Stacks Image 204
Stacks Image 207
Stacks Image 210
Stacks Image 213
Stacks Image 216

JeKi Hamborg Forårskoncert 2017, torsdag d. 18. maj.
750 børn spiller og synger. Korte klip fra videooptagelse ligger på min facebook side.
Der deltager 64 grundskoler i Hamborg i JeKi projektet med instrumentundervisning som del af den obligatoriske undervisning fra 1. til 4. klasse. (Jeki = Jedem Kind ein Instrument)

Video-klip fra koncerten:
00:00
00:00